Dom Dziecka w Komornikach otrzymał wsparcie i dobrą energię!

GDY TRAFIASZ W ŻYCIU NA LUDZI, KTÓRZY CHCĄ POMAGAĆ……

Placówka w Komornikach koło Wielunia, gdzie przebywa około 30 dzieci, która potrzebuje pomocy i wsparcia. W placówce  mieszkają dzieci od 7do 18 lat. Z informacji otrzymanych od dyrekcji od 1 stycznia 2020 przy możliwościach jakie ma ten obiekt może przebywać 14 dzieci dlatego tak ważne było pozyskanie dodatkowych pomieszczeń spełniających kryteria pokoju. Wymiana pomysłów i natychmiastowa reakcja przełożonych: „ Chłopaki macie zielone światło- działajcie”.  Tak zaczęła się inicjatywa pomocy tej Placówki przez pracowników ze sklepu Mediaexpert w Wieluniu .

10 lutego 2020 roku zaczęło się działanie. Zakres prac ustalony wspólnie z Panią Dyrekor placówki to: odnowienie dwóch pokoi.

20 lutego i pierwsze działania. - "Jak to w życiu okazało się, że samo malowanie nie jest możliwe bo tynki się nie trzymają, ściany są nierówne, sufity trzeba szpachlować, poprawić elektrykę, wstawić nowe drzwi, zerwać starą podłogę…" - relacjonuje Tomek Sztandera, koordynator tego projektu. Tutaj małe zwątpienie czy damy radę – nikt z nas nie ma doświadczenia budowlanego. Ale jak to mówią w załodze siła. Jest 10 chętnych: Beata, Dorota, Michał , Grzegorz, Tomek G, Tomek M, Marcin, Tomek S oraz wsparcie ze sklepu w Mediaexpert w Wieruszowie w osobie Bartłomieja i Łukasza.

-"Dziesięciu wolontariuszy i wiele wolnych dni spędzonych w placówce zaczyna przynosić efekt, a przy okazji poznajemy fach budowlańca :) "- przyznają nasi Wolontariusze. Nawet dzieciaki miały sporo zabawy malując kaloryfery – śmiechu i farby na nich samych było sporo

Zakres prac, jaki udało się wykonać :

1. POKÓJ NR 1

- wymiana drzwi; gładź na suficie i ścianach; szlifowanie gładzi; malowanie; wymiana gniazdek elektrycznych; listwowanie podłogi; odnowienie kaloryfera; montaż karnisza i zasłon, meblowanie- 2 łóżka jednoosobowe; 2- szafy; komoda, 2 szafki nocne; biurko, 2 laptopy.

2. POKÓJ NR 2

- wymiana drzwi, gładź na suficie i ścianach; szlifowanie gładzi; malowanie; wymiana gniazdek elektrycznych; montaż paneli podłogowych; listwowanie podłogi; odnowienie kaloryfera; montaż karnisza i zasłon, meblowanie – 1 łóżko jednoosobowe; 1 łóżko piętrowe; 3 szafy; 3 stoliki nocne; komoda, biurko, komputer stacjonarny, drukarka, telewizor.

3. ŁAZIENKA

- odnowa sufitu – montaż kasetonów sufitowych; wymiana kranu; wymiana i montaż szafki z lustrem

4. KORYTARZ

- szpachlowanie ścian ; gruntowanie; malowanie; odnowienie kaloryfera, wymiana oświetlenia, montaż suszarki do prania

5. KUCHNIA

- wymiana drzwi; gładź na suficie i ścianach; malowanie , szlifowanie ścian; wymiana gniazdek elektrycznych; montaż paneli ściennych; odnowienie mebli

Zakończyliśmy prace 15 marca. SUKCES, ZADOWOLENIE, ENTUZJAZM

-"Efekt końcowy jest mega i wszystko się udało zrealizawać" - dodaje na kokniec Tomek.

Podziękowania były ogromne . Pani Dyrektor przyznała, że jeszcze żadna ekipa wolontariuszy nie wykonała tak dużej pracy i nie sprawiła im tak ogromnej niespodzianki.

WARTO POMAGAĆ !

Życzymy wszytskim Zdrowych i Wesołych Świąt