Świetlica środowiskowa Młodzi Niegniewni w Łodzi to azyl dla wielu dzieci

Świetlica zyskała blask i piękno - dzieci zadowolone, wolontariusze spełnieni

Dnia 09.06.2019 pracownicy salonu sprzedaży sieci Media Expert w Łodzi 2, na czele z koordynatorem Dagną Orędowicz dokonali fantastycznego remontu placówki.

Wolontariatem objęliśmy:
Świetlicę środowiskową "M.Łodzi Niegniewni" przy ul. Broniewskiego w Łodzi, gdzie dzieciaki z rodzin dysfunkcyjnych mogą odrobić spokojnie lekcje, zjeść posiłek i móc rozwijać swoje zainteresowania.

"Jak to się zaczęło i jak trafiliśmy właśnie na możliwość wsparcia świetlicy dla dzieciaków z trudnych środowisk? Pewnego dnia w maju pojawiła się w Naszym sklepie Pani Karolina, z prośbą o wsparcie świetlicy, darowizną odkurzacza (bez-workowego, gdyż nie mają funduszy nawet na worki). Uznałam, że to "znak" i od słowa do słowa ustaliłyśmy spotkanie na miejscu w placówce by porozmawiać o ewentualnych potrzebach dzieci i zakresie pomocy jaką możemy je wesprzeć. .
Pani Karolina, która później zajmowała się kontaktem z Nami i pomocą w wycenie oraz organizacji całego przedsięwzięcia, opowiedziała Nam historię powstania świetlicy środowiskowej i zakres jej działań".
- opisuje nam Pani Dagna.
Jest to jedyne miejsce, które wspiera nawet kilkudziesięcioro dzieci z okolicy, które mają szanse na to by zjeść porządny posiłek, odrobić w spokoju lekcje lub się po prostu pobawić, pograć w piłkę. Swoje działanie placówka kieruje do dzieci ze środowisk wykluczonych bądź zagrożonych wykluczeniem społecznym, w tym szczególnie do dzieci, żyjących w trudnych warunkach materialno-bytowych.

Taka namiastka normalnego dzieciństwa, którego rodzicie nie chcą lub nie potrafią im zapewnić....
Prace rozpoczęliśmy od 9:00 rano w składzie 15 os. - skończyliśmy po godzinie 17:00. Wolontariusze wyremontowali dwa pomieszczenia 38m2 i 39m2 – w zakres prac weszło malowanie, wymiana list przypodłogowych, wymiana otulin zabezpieczających rury od wody .
- "Doświadczenie nabyte w zeszłym roku w Domu Małego Dziecka zaowocowało dużo sprawniejszą organizacją :)" - dodaje Koordynator.
Nasi wspaniali Wolontariusze, którym chcielibyśmy z całego serca bardzo podziękować, za to że w tą piękną pogodę i przy pełnym słońcu postanowili zrobić coś dobrego i pożytecznego, by dzieci mogły spędzać czas w lepszych warunkach i co ważniejsze miały poczucie, że ktoś o nich myśli i są dla Nas ważne! Wszyscy pracowali i starali się by efekt był na jak najwyższym poziomie - jakby remontowali swoje własne mieszkania. Dużo uśmiechów i dużo dobrej energii towarzyszyło Nam cale 8 godzin

Znalazł się oczywiście czas na chwilę relaksu przy pizzy, którą zapewnił naszym pracusiom ASM Łukasz Sobański, na co dzień kierujący pracą całego Regionu.
Zarząd Fundacji z całego serca dziękuje za ten wspaniały gest dobroci, za Wasze serce, zaangażowanie i chęć bezinteresownego niesienia pomocy!!!

STARTUJEMY Z KOLEJNĄ EDYCJĄ WOLONTARIATU ROKU 2020

Z olbrzymią przyjemnością informujemy, że również w tym roku startujemy z kolejną edycjąKonkursu na Wolontariat Roku 2020!Niniejszą akcją chcemy przede wszystkim promować... więcej »