FUNDACJA MEDIAEXPERT WSPIERA GOPR!

Fundacja Media Expert partnerem GOPRu! To nasza pierwsza akcja pod nową nazwą!

Wyposażyliśmy karetki górskie w 45 tabletów SAMSUNG Galaxy Tab S6 (wraz z ładowarkami samochodowymi i uchwytami).

Sprzęt trafił do wszystkich jednostek – od ratowników bieszczadzkich, po karkonoską Grupę Regionalną. Umowę o przekazaniu sprzętu i współpracy Fundacji Media Expert z GOPR podpisaliśmy 2 października w schronisku PTTK Trzy Korony, w Pieninach. Wartość przekazanego sprzętu wynosi ponad 80 tys. złotych.

Miniony okres wakacyjny przyciągnął w polskie góry rekordowe rzesze turystów. Przełożyło się to bezpośrednio na liczbę niebezpiecznych incydentów i interwencji jednostek GOPR. „Z ogromnym szacunkiem odnosimy się do pracy ratowników górskich. Ich codzienna służba jest świadectwem nie tylko najwyższych kompetencji, ale i odwagi. Wierzę, że sprzęt, który w najbliższych dniach trafi na wyposażenie tzw. karetek górskich pozwoli naszym partnerom jeszcze skuteczniej realizować tę piękną misję ratowania ludzkiego życia i zdrowia” – mówi Michał Mystkowski, rzecznik prasowy Media Expert.

Ratownicy górscy wykorzystają go przede wszystkim we wszystkich aspektach logistyki, organizacji akcji i poszukiwań poszkodowanych. „Sprzęt ułatwi nam precyzyjne ustalanie miejsc, ale i skracanie czasu dotarcia, a następnie ewakuacji osób, którym udzielamy pomocy. W terenie górskim, zwłaszcza na obszarach leśnych, wybór najlepszej ścieżki lub drogi nie zawsze jest oczywisty. Dzięki tabletom i odpowiednim aplikacjom będzie to zdecydowanie łatwiejsze” – powiedział Jerzy Siodłak, Naczelnik GOPR.
Sprzęt będzie ponadto wykorzystany w komunikacji pomiędzy sztabami dowodzącymi daną akcją, a ratownikami pracującymi w terenie. Błyskawiczny dostęp do informacji
o poszukiwanych osobach, ich zdjęcia, koordynaty przeszukiwanych sektorów, informacje pogodowe – wszystko to najczęściej decyduje o czasie i powodzeniu akcji ratowniczej. Tablety pozwolą również na stały dostęp do odpowiednich procedur medycznych, czy technicznych, a także archiwizację informacji o podjętych działaniach, jak chociażby cyfrowe wypełnianie kart wypadków.
Przypomnijmy, że w tym roku fundacja wspiera służby ratownicze. W kwietniu i maju wyposażyliśmy ponad 100 oddziałów ratunkowych w pralki i suszarki oraz środki piorące. W lipcu, tzw. covidowe zespoły ratunkowe otrzymały 1000 powerbanków.

Tylko w 2020 roku, od stycznia do końca sierpnia, Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe zarejestrowało ponad 1340 wypraw i akcji ratunkowych w górach, niosąc pomoc ponad 1400 poszkodowanym.

Wspieramy lokalną służbę zdrowia!

Fundacja „Włącz się!”, działająca przy Media Expert, przekazała bezpłatnie sprzęt ratujący życie. Jest to urządzenie do terapii nerkozastępczej, które trafiło na... więcej »